Gezond samenleven start met oog voor elkaar. Verenigingen, initiatieven en vrijwilligers zijn de drijvende krachten in de stad. We ondersteunen als dat nodig is door goede voorzieningen te bieden en initiatieven te faciliteren. Utrecht is niet alleen een jonge stad; het aantal ouderen stijgt de komende jaren aanzienlijk. We zorgen dat alle inwoners een beroep kunnen doen op de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld om eenzaamheid terug te dringen en overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. We stimuleren kleinschalige initiatieven op buurtniveau, zoals het tien-stratenplan en buurtpastoraat.
Op het gebied van versterken van de sociale basis en maatschappelijke opvang en beschermd wonen zien we nog grote uitdagingen. We gaan door met de sociaal makelaars en buurteams voor welzijn, zorg en ondersteuning. We willen de beweging naar zorg dichtbij, in de buurt, nog steviger inzetten. Om zo goed mogelijk te voldoen aan de vraag en behoefte van inwoners en om professionals
de ruimte te geven te doen wat nodig is.
Vanaf 2019 is stichting Dock de nieuwe sociaal makelaar in Utrecht. Zij heeft een belangrijke rol als smeerolie in de sociale basis door te ondersteunen wat mensen met en voor elkaar doen. Zij is goed op de hoogte van wat er speelt, ondersteunt bewonersinitiatieven waar nodig en organiseert het sociaal beheer op buurtcentra zodat iedereen zich welkom voelt. Op speeltuinen waar nog geen gebruik is gemaakt van het recht op verzelfstandiging draagt de sociaal makelaar zorg voor een veilig, toegankelijk en pedagogisch (Vreedzaam) speelklimaat en ondersteunt zij buurtinitiatieven die willen verzelfstandigen.
Utrecht heeft een enorm potentieel aan vrijwilligers. Die zijn van onschatbare waarde voor de Utrechtse samenleving. Zij dragen bij aan de kwaliteit van de stad op veel terreinen, zoals sport, cultuur, zorg en welzijn. Wij streven ernaar dat het vrijwilligersbestand wordt vergroot en versterken de vrijwillige inzet door bewonersgroepen en initiatieven te ondersteunen en deskundigheid te vergroten.
We streven naar accommodaties die maximaal ondersteunend zijn aan initiatieven en qua openheid, sfeer, en functionaliteit aansluiten bij wat bewoners willen. De accommodaties zijn geen doel op zich maar een middel om ontmoeting en actief burgerschap en hulpverlening te faciliteren.
De buurtcentra bieden op diverse locaties een 'huiskamer voor de buurt'. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingsplaatsen voor groepen die in meer of mindere mate in een kwetsbare positie verkeren. Door deze ontmoetingen ontstaan nieuwe netwerkverbanden en mogelijkheden tot dagbesteding, waardoor bewoners gefaciliteerd worden in het voorkomen van isolement.
In het kader van de evaluatie welzijnsaccommodaties zoals beschreven in commissiebrief (kenmerk 16.509081) komen wij in 2019 terug op het behalen van de bezettingsgraad, tevredenheid over het gebruik en het tarieven/verhuurbeleid.