Utrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wensen ten aanzien van de gebouwde omgeving veranderen. In de Ruimtelijke Strategie Utrecht hebben we gekozen voor groei door verdichting. Deze binnenstedelijke ontwikkeling willen we met alle betrokken partijen vormgeven. Samen met onder meer ontwikkelaars, beleggers en corporaties stellen we een Stadsakkoord op, waarin we afspraken maken over het verhogen van het bouwtempo, het maken van een forse inhaalslag in het middenhuur segment, het op peil brengen van de sociale woningvoorraad en de kwaliteit (bijvoorbeeld duurzaam, circulair en diervriendelijk). Een meer evenwichtige verdeling van woningen in verschillende typen en prijscategorieën in de stad is hierbij belangrijk, om zo te werken aan gemengde wijken. Waar we nu in 2019 minder toegevoegde woningen zien dan in 2018, verwachten we dat onze inspanningen daarvoor vanaf 2020 in de cijfers zichtbaar worden. Om gezond stedelijk leven tot stand te brengen, is bij deze verdichtingskoers een kwalitatief goede openbare ruimte van groot belang. Met voldoende groen, ontmoetingsmogelijkheden en mogelijkheden tot bewegen.
Door intensief in de stad te bouwen:
- werken we aan kwalitatief goede en betaalbare woningen voor alle Utrechters.
- Komen meer woningen in het sociale en middenhuur segment beschikbaar.
- Bevorderen we doorstroming en willen we zowel duur als goedkoop ‘scheefwonen’ voorkomen en tegen gaan.
- Wordt in de ruimtebehoefte voorzien van woningzoekenden, instellingen en bedrijven.
- Blijft de stad vitaal, gedifferentieerd en bij de tijd en wordt tweedeling zoveel mogelijk voorkomen.
- Wordt het draagvlak voor voorzieningen en openbaar vervoer vergroot.
- Wordt het omringende landschap ontzien.
In 2019 wordt extra aandacht besteed aan het ontwikkelen en realiseren van sociale- en middeldure huurwoningen. We streven naar een groter aandeel van deze woningen ten opzichte van de totale planvoorraad. De definitie van sociale huur wordt daarbij onder de loep genomen bij het opstellen van een nieuwe woonvisie. Bij middeldure huurwoningen gaat extra aandacht uit naar kwaliteit: woningen van voldoende oppervlakte die langjarig in het betreffende segment verhuurd worden.
Naast woningbouw worden ook andere functies in de stad toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn de afronding en oplevering van winkelcentrum De Gaard, de sporthal aan de Loevenhoutsedijk waar een school en een korfbalvereniging gebruik gaan maken en de transformatie van het oude Postkantoor op de Neude, waar in 2019 de eerste winkels in de plinten hun deuren openen.
De gemeente geeft invulling aan haar regierol via meervoudige sturing: we geven richting (via onze visie en ambities), we reguleren (via bijvoorbeeld bestemmingsplannen), we verbinden (bijvoorbeeld via het Stadsakkoord) en we stimuleren (zoals door het herinvesteren van de meerwaardeafdracht
van corporaties, grond(prijs)beleid en het benutten van de opbrengsten van erfpachtconversie).