Begroting 2019

Volksgezondheid

Gezonde en duurzame voedselomgeving

Een transitie naar een voedselomgeving waarin de gezonde keuze vanzelfsprekend is past in de ambities van het college. Met de gezonde keus bedoelen we gezond voor mens en milieu, want ons consumptiepatroon leidt naast gezondheidsverlies door obesitas en chronische ziekten ook tot milieubelasting waaronder een bijdrage aan klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen. In (regio) Utrecht zijn veel ondernemingen en initiatieven actief die gezond en duurzaam voedsel aantrekkelijk en toegankelijk maken voor iedereen. De gemeente Utrecht stuurt als een van de trekkers in de ‘City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda’ op het ontwikkelen van een gezonde voedselomgeving, en geeft daarmee invulling aan de Nationale Voedselagenda van het Kabinet. De nota volksgezondheid die dit jaar opgesteld wordt vormt aanleiding om de ambities in het Coalitieakkoord Utrecht, de City Deal en van partijen in de stad bij elkaar te brengen in een gezamenlijke ambitie op een gezonde en duurzame voedselomgeving. We zoeken hierbij naar gecombineerde gezondheids- én duurzaamheidswinst, bijvoorbeeld door minder vlees en meer plantaardig eten te stimuleren. We kijken naar alternatieven voor het produceren van vlees die bijdragen aan de reductie van de CO2 uitstoot. We volgen deze innovatieve ontwikkelingen en kijken waar we zo mogelijk aan kunnen bijdragen, bijvoorbeeld bij onderzoek naar de toepasbaarheid.

We werken in 2019 op verschillende manieren aan het gezonder en duurzamer maken van de voedselomgeving. We zoeken mogelijkheden in omgevingsvisies en gebiedsplannen om voedsel onderdeel te maken van ruimtelijke plannen en beleid. We zoeken naar (juridische) mogelijkheden om meer te sturen in aanbod van gezond en duurzaam voedsel, bijvoorbeeld door het fastfood aanbod te beïnvloeden. We geven voedsel een plek in de advisering over een gezonde leefomgeving en ondersteunen bewonersinitiatieven, zoals het voedselbos in Rijnvliet. We stimuleren maatschappelijke partijen en ondernemers om gezond en duurzaam voedsel uit de regio aan te bieden in kantines en restaurants en geven het goede voorbeeld in de eigen catering.

We geven in onze Jeugdgezondheidszorg extra aandacht aan gezonde voeding in de eerste 1000 dagen. We hanteren voor gezonde, duurzame voeding de richtlijnen van het Voedingscentrum, waaronder de Schijf van Vijf. We besteden aandacht aan het eten van plantaardige producten in de vorm van voldoende groente en fruit en minder vlees. Bij ouders met lage voedselvaardigheden, proberen we beter aan te sluiten en bij te dragen aan het verbeteren van die vaardigheden met bijvoorbeeld Groeikaarten over voedsel (in lijn met de thema’s Gezond opgroeien en Gezondheidsvaardigheden). We hebben ook aandacht voor de toegang tot gezond, duurzaam voedsel voor mensen die in armoede leven (zie Gezond rondkomen). We zijn alert op nieuwe kwetsbare groepen inwoners die extra aandacht nodig hebben. Ook hebben we aandacht voor nieuwe digitale mogelijkheden om de keuze voor gezonde en duurzame voeding gemakkelijk te maken.

Voor een gezonde en duurzame economische voedselomgeving is werkgelegenheid in deze sector van belang. Wij dragen hieraan bij door onder andere als partner betrokken te zijn bij het Diagnoseprogramma Voeding & Gezondheid. Waar mogelijk en nodig creëren we ruimte voor innovatieve ondernemers door in interne processen of beleid belemmeringen voor hen weg te nemen.

Van lokaal tot internationaal nemen we de rol van verbinder en expert (o.a. Food-Print Utrecht Region netwerk, Kennisalliantie Gezond Stedelijk Leven, Future Food UU, Milan Urban Food Policy Pact netwerk) en van partner en ontwikkelaar (Diagnose Voeding & gezondheid, City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda). Zo dragen we bij aan de lokale en (inter)nationale voedselagenda.