Begroting 2019

De schaalsprong van de stad vraagt innovatieve oplossingen. Digitalisering en het slim gebruik van data speelt hierbij een essentiële rol, zoals ook vastgesteld in het rapport ‘uitvoering centraal’. Dat vraagt ruimte om te experimenteren, waarbij publieke waarden vanaf het begin gewaarborgd worden. De oplossingen en werkwijzen die we bedenken, delen we met onze partners. We leren van elkaar en borgen de resultaten breed in de stad.
De afgelopen periode hebben we creatieve manieren van werken gestimuleerd wat tot veel projecten en pilots heeft geleid. Het opschalen van resultaten is vaak een taai vraagstuk. Bestaande processen, systemen en financiering zijn lastig aan te passen. De komende periode werken we daarom aan het vergroten van de resultaatgerichtheid en het tempo van innovatie. Onder andere door een verbeterslag in innovatie- en project-portfoliomanagement en het ontwerpen van ondersteunende financiële stuurelementen.
Daarvoor gaan we door met het trainen van projectleiders en aanjagers van innovatie. Daarbij ontwikkelen we het interne innovatienetwerk en zorgen voor verbinding met externe netwerken van onze partners.
Data is een belangrijke randvoorwaarde voor innovatie. Momenteel zijn onze ICT systemen echter onvoldoende ingericht om data uit de systemen te halen wat het innovatievermogen belemmert. We zetten daarom in op het vereenvoudigen van de toegang tot data en het sneller kunnen ontsluiten en duiden van deze data, uiteraard met privacybescherming als uitgangspunt. In lijn met geanalyseerde prioriteiten uit het coalitieakkoord starten we hiermee binnen de thema’s ruimtelijke ontwikkeling en wonen, energietransitie en armoede, naast de al lopende thema’s omgevingswet en mobiliteit.
Daarnaast voeren wij ook meerdere pilots met disruptieve technologieën zoals blockchain, virtuele realiteit en slimme algoritmes om onze dienstverlening verder te kunnen optimaliseren.

Audit
Wij innoveren de audit- en interne controlefunctie door meer gebruik te maken van data en automatiseringshulpmiddelen. Het is ons plan om de financiële controles in de vier grote geldstromen (subsidies, inkopen, personeelskosten en sociale uitkeringen) met ingang van het controlejaar 2019 volledig gedigitaliseerd te hebben. Om dit doel te realiseren, wordt stapsgewijs toegewerkt naar een volledig digitale controle. Een techniek als process mining heeft zijn waarde in pilotonderzoeken bewezen. Hiermee kunnen analyses worden gemaakt op de logbestanden van informatiesystemen. Op deze manier is bijvoorbeeld vast te stellen dat er geen ongeautoriseerde handelingen hebben plaatsgevonden en dat de beoogde functiescheiding heeft gewerkt. Bij elke geldstroom zijn inmiddels de eerste digitale controles operationeel. Deze worden in 2018 en 2019 stapsgewijs uitgebreid.

Verder is het instrument burgeraudit ontwikkeld door de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. In 2019 willen wij onze eerste pilot hebben afgerond, waarin wij zullen proberen met behulp van inwoners van de stad een audit naar de doelmatigheid of doeltreffendheid van het beleid uit te voeren.

Financieren
De opgaven waar we als gemeente voor gesteld staan zijn groot en vragen enorme investeringen, zowel publiek als privaat. Dat vraagt om kennis van de mogelijkheden en zoeken naar andere dan de traditionele vormen van financieren. Ook vraagt dat om samenwerking en het leggen van relaties om gezamenlijk te zorgen dat opgaven van de grond komen. We trekken kennis aan over (innovatieve) vormen van financieren en formuleren kaders waarbinnen we maximaal effectief kunnen zijn zonder onze rol als overheid uit het oog te verliezen.