Oude Binnenstad, Hooch Boulandt, Vaartse Buurt, Stationsgebied
Wijkopgave Binnenstad en Omgevingsvisie Binnenstad.
We zijn in 2018 gestart met het maken van een analyse van de wijk en het ophalen van de vraag in de wijk voor ‘de wijkopgave Binnenstad’. We gaan dat proces verbinden met opstellen van de Omgevingsvisie Binnenstad, zodat we eind 2019 een omgevingsvisie met daaraan gekoppeld een wijkopgave hebben. Bij de volgende bestuursrapportages informeren wij u nader over dit proces, de uitkomsten van de wijkopgave voor de Binnenstad en hoe we dat proces verbinden met de Omgevingsvisie Binnenstad. In 2019 gaan we in de Binnenstad door met de uitvoering van maatregelen die bijdragen aan de drie thema’s uit het wijkactieprogramma 2018 omdat die nog steeds actueel zijn. Daarnaast zetten we in op het behoud en verbeteren van de balans tussen levendigheid en leefbaarheid. En we focussen op enkele aandachtsgebieden op gezondheids- en maatschappelijk gebied in de Binnenstad.
We investeren in een kwalitatief hoogwaardige en gastvrije openbare ruimte
We vinden het belangrijk dat de Binnenstad aantrekkelijk is voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Daarbij zijn veiligheid en een goede toegankelijkheid van belang. Speerpunt is meer ruimte voor voetgangers en betere looproutes creëren in de Binnenstad en tussen het Stationsgebied en de Binnenstad. We werken bij herinrichtingsplannen nauw samen met bewoners, ondernemers en belangengroepen. Enkele voorbeelden van projecten daarvan in 2019 zijn:
- Herinrichting van de Voorstaat en Wittevrouwenstraat
- Herinrichting van de Lange Nieuwstraat
- Herinrichting van de Wester- en Oosterkade
- Het terugbrengen van het water en het park bij de Catharijnesingel
- Restauratie van de wal- en kluismuren langs de grachten
- De openbare ruimte in het Stationsgebied
We zetten de veiligheidsaanpak voort in de Binnenstad
De inzet op het gebied van veiligheid dringt niet alleen de criminaliteit terug maar verbetert ook de veiligheidsbeleving in de Binnenstad. We werken samen met politie, het Openbaar Ministerie en veel partners in de wijk aan onder meer:
- De veiligheidsaanpak in het Stationsgebied (Toezichtarrangement)
- Aanpakken van overlast rond zorgvoorzieningen in de Binnenstad
- Uitvoering van maatregelen in het convenant ‘Veilig Uitgaan’
- Aanpak overlast in Breedstraatbuurt en omgeving (verblijfsontzeggingsgebied)
- Aanpak terugdringen autokraak en fietsendiefstal
- De start van lokale persoonsgebonden aanpak in de Binnenstad.
We reguleren het verkeer en zetten in op handhaving in de openbare ruimte
Om groei van de stad op verkeersgebied in goede banen te leiden moeten we keuzes maken. Het mobiliteitsplan ‘Slimme routes, slim regelen, slim bestemmen’ is uitgangspunt voor die keuzes. Wandelaars, fietsers en openbaar vervoer krijgen voorrang. Doorgaand autoverkeer rijdt zoveel mogelijk om de stad heen. Voor de Binnenstad willen we minder zwaar verkeer, minder belastende bevoorrading, effectievere verwijzing en geleiding van het autoverkeer, meer ruimte voor de voetganger en de fietser en meer fietsparkeervoorzieningen.
Ook handhaving draagt bij aan een beter gebruik van de openbare ruimte en het tegengaan van overlast. In de Binnenstad is er naast de reguliere inzet van handhaving extra aandacht voor onderwerpen die specifiek voor de binnenstad gelden. Bij de prioritering van de inzet van Handhaving wordt ook de input van de wijkraad en Centrum Management Utrecht betrokken. Enkele maatregelen op verkeersgebied:
- Voortzetten van het Actieplan Utrecht Fietst! onder andere gericht op realiseren van meer fietsparkeervoorzieningen in de Binnenstad en in het Stationsgebied
- Het Actieplan Voetganger, gericht op het versterken van de positie van de voetganger. In 2019 evalueren we de uitbreiding van het voetgangersgebied
- Het Actieplan Zero Emission Stadslogistiek, met maatregelen gericht op een schoner en slimmer goederenvervoer
- Stapsgewijs verminderen van het aantal parkeerplekken langs de Oudegracht en op het Janskerkhof en daarvoor looproutes, fietsparkeerplekken, bankjes en groen terugbrengen.
Het Handhavingsprogramma 2019 wordt in de tweede helft van 2018 opgesteld. Daarbij nemen we input uit de wijk mee in de keuzes en prioriteiten. Bij de uitvoering zal in ieder geval extra aandacht zijn voor specifieke knelpunten in de Binnenstad zoals: toezicht op drank-, horeca- en exploitatievergunningen, overlastmeldingen van geluid van evenementen, horeca en straatmuzikanten, aslasthandhaving, extra inzet in de Breedstraatbuurt en omgeving, handhaving op fietsen in het voetgangersgebied en op fiets parkeren zoals gevaarlijk gestalde fietsen en weesfietsenacties.
De balans tussen levendigheid en leefbaarheid
De groei van de stad leidt tot een toenemende drukte, zeker ook in de Binnenstad. De signalen dat de woonfunctie daardoor onder druk komt te staan nemen toe, terwijl de mix van ‘wonen, werken, uitgaan’ juist als een van de kernkwaliteiten van de Binnenstad geldt. De komende tien jaar komen er volgens de bevolkingsprognoses in de Binnenstad zo’n 5000 bewoners bij. De druk zal dus nog verder toenemen. De komende jaren is de uitdaging om hier de juiste balans te vinden tussen woonkwaliteit, kwaliteit voor bezoekers en ruimte voor bedrijvigheid, evenementen en horeca(ondernemers). We maken daartoe een omgevingsvisie voor de Binnenstad. Daarbij praten we het komend jaar met betrokken partijen in de stad over wat nodig is voor de juiste balans tussen wonen en werken in een levendige Binnenstad. In samenhang met deze omgevingsvisie doen wij voorstellen op het gebied van horeca, terrasprecario, evenementen, veiligheid, handhaving, toeristische verhuur en verkeer.
Daarnaast gaan wij door met het herontwikkelen van het Stationsgebied en het verbinden van de ‘oude’ Binnenstad met dit ‘nieuwe’ stationsgebied tot een vernieuwd en groter stadscentrum. Daarmee bieden we aan de ene kant meer ruimte voor centrumfuncties en de groei van de stad en verlichten we aan de andere kant de drukte in de oude Binnenstad.
Problematiek op gezondheids- en maatschappelijk gebied
Ondanks het -positieve- gegeven dat de Binnenstad niet hoog scoort op achterstanden op maatschappelijk- en gezondheidsgebied krijgen we steeds meer signalen via buurtteam, gezondheidspartners en sociaal makelaars dat dit terrein wel aandacht behoeft. Het gaat daarbij om eenzaamheid en gebrek aan contacten in de directe leefomgeving, conflicten als gevolg van verschillen in leefstijl (vooral tussen werkenden en studenten) en om ouderen die geen passende woonruimte kunnen vinden. Met de partners in de wijk zetten we het komend jaar gezamenlijk in op:
- Aanpak eenzaamheid bij bewoners, niet alleen bij ouderen maar ook bij jongeren
- Contactlegging met studenten om overlastsignalen te verminderen en om het potentieel van studenten meer te benutten
- Het beter betrekken van expats in de Binnenstad bij de buurt
- Bevorderen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.