Begroting 2019

Overvecht is een a-typische wijk met ruim 34.000 inwoners. Vanwege de grote diversiteit wordt ook wel gezegd 'de wereld in één wijk'. De wijk heeft een a-typische verdeling van woningen met 71% sociale huurwoningen. Het groen, het voorzieningenniveau en de ligging van de wijk worden zeer gewaardeerd. De bewoners kennen bovenmatig veel en complexe problematiek op het vlak van armoede, gezondheid, opvoeden en opgroeien en veiligheid. Ook het contact met anderen verloopt niet altijd even soepel. Tenslotte ervaren bewoners en ondernemers dat het wonen, de woonomgeving en het verkeer als punten die aandacht behoeven.

De bovenstaande beschrijving kwam ook duidelijk naar voren tijdens het buurtgesprek in april 2018. In het nieuwe coalitieakkoord zijn veel onderwerpen concreet vertaalt naar acties en inzet. Voorbeelden hiervan zijn het investeren in een jongeren cultuur huis, inzet op een gemengde wijk qua woningen, de vergrote aandacht voor taalontwikkeling bij jong en oud, de extra investeringen op armoede en rondkomen, inzet op inrichting van 30 km-zones, het ontwikkelingen van een groen lint door de wijk, het ontwikkelen van nieuwe, passende werkgelegenheid voor Overvechters bij thema’s als de energietransitie en social return bij grote (ver)bouwprojecten. We sluiten aan bij wat iedere buurt nodig heeft door buurten te kennen en gekend te worden.

Opgave voor de wijk Overvecht
Het is onze ambitie om de veerkracht van bewoners en de wijk te verbeteren. Dit doen we door een slimme combinatie van reeds ingezette Versnellingsaanpak en het ontwikkelen, maar vooral ook verbinden van kaders, beleid en uitvoeren van concrete zichtbare projecten in het fysieke domein. We willen één en één tot drie maken door slimme combinaties van inzet in het sociale en fysieke domein. Hierbij richten wij onze inzet op buurt, straat of portiekniveau.We willen bereiken dat alle bewoners zich thuis voelen in de wijk en er trots op zijn. Dat de balans tussen dragende en vragen bewoners weer past bij de wijk. Het gaat er om dat bewoners en de wijk op orde komen, meekomen en verder komen. Dit doen we niet alleen. Dit doen we samen met bewoners, ondernemers, corporaties, onderwijsorganisaties en vele anderen die betrokken zijn bij de wijk Overvecht.

Verbreden en versnellen van De Versnelling
De aanpak richt zich op een pakket van samenhangende maatregelen van waarbinnen bewoners, wijkorganisaties en professionals werken aan het versterken van de veerkracht van mensen en de wijk. Deze aanpak is een integrale wijkaanpak waarbij een verbinding is tussen buurt (deel) en wijk ( geheel) en tussen fysieke en sociale investeringen samengaan. Samen met veel betrokkenen stellen we een programma op en stellen het bij om te doen wat nodig is. Dat doen we door jaarlijks het integrale programma te evalueren en opnieuw gezamenlijk (professionals en bewoners) vast te stellen met een focus op de inspanningen binnen de thema’s. Het accent ligt op het bereiken van mensen (er op af), cultuur sensitief handelen, versterken van samenwerking tussen vele betrokkenen en het zoeken naar (verborgen) kracht bij bewoners.

  • Gezondheid: We gaan de ‘krachtige basiszorg’ doorontwikkelen en de problemen rondom armoede en toegang tot zorg in kaart brengen. Wij stimuleren een gezonde leefstijl door het project fitgaaf, ouder-babygroepen en een beweeg- en vitaliteitsmakelaar. Wij willen meer bewoners met een goede mentale gezondheid door het ontwikkelen van een integrale aanpak, de inzet van ervaringsdeskundigheid en het aanbieden van activiteiten. We werken aan een gezondheidspact door te werken aan een sterkere alliantie gezonde wijk (door het uitvoeren gezamenlijke activiteiten zoals diabetisch challenge, gezamenlijke scholing en het aanhaken van de Bestuurstafel Gezondheid Utrecht.
  • Samenleven: We stellen een buurtpact op. Hierbij kijken we goed hoe we de steunstructuur rondom mensen versterken door onder andere een integrale buurtaanpak. En door een wijkanalyse en wijktafel rond armoede te organiseren voor een Overvechtse armoede aanpak (inclusief City dealHet buurtteam sociaal en de sociaal makelaars gaan naar de bewoners toe en sluiten aan bij diverse spreekuren in de wijk. De pilot vroeg signalering schuldenproblematiek wordt in heel Overvecht toegepast. Taalachterstand wordt in aanvulling op stedelijke inzet aangepakt door taalles op vier lagere scholen en taalcafés in de wijk en Digiwijs. We sturen op goed functionerende ontmoetingsplekken, de zogenaamde Bijenkorven. Deze plekken dragen onder andere bij aan het verminderen van eenzaamheid. Ook zorgen we voor verbinding door te blijven investeren in laagdrempelig en passend buurtvervoer voor en door bewoners.
  • Opvoeden & opgroeien: Het buurtteam Jeugd & Gezin gaat naar de bewoners in de wijk en sluit aan bij diverse spreekuren in de wijk. De Brede school en Vreedzame wijk worden verder versterkt. We streven naar een Tienercollege in Overvecht (vmbo, havo en vwo), met een verlengde brugklas zodat leerlingen pas later een niveau hoeven kiezen en overstappen makkelijker wordt. De doorgaande lijn in opvoedingsondersteuning is ontwikkeld en wordt voortgezet. De Speel Mee activiteiten zijn op vier locaties in de wijk en Maatjesproject Big brother Big sister versterkt de basis van kwetsbare kinderen. Voor jongeren richten we ons op verdere talent ontwikkeling door onder andere de komst van een Cultuurhuis in Overvecht.
  • Werk & Ondernemerschap: We gaan door met projecten die werklozen aan werk of stages matchen en houden twee keer per jaar een banenmarkt in de wijk. Hierbij benutten we de kansen op werkgelegenheid in nieuwe sectoren als de energietransitie en verbinden we lokaal werk en werkzoekenden in Overvecht, bijvoorbeeld in de bouw. We verbinden hierbij het onderwijsveld, de werkgevers en de werkzoekenden. We hebben meer contact met de werklozen in de wijk door meer wijkcontactdagen en spreekuren van Werk & Inkomen en UWV in de wijk. We werken mee aan pilot Weten wat werkt en pilot activering. We stimuleren startend ondernemerschap, leiden mensen toe naar ondernemerschap met behoud van bijstand (Plan Einstein en Power by Peers). We willen meer werkgelegenheid in Overvecht maken door middel van social return afspraken zoals leerwerkplekken Bouw is wouw, de aanpak van de Noordelijke Randweg Utrecht en de energie transitie. Financiering hiervan gaat onder andere via Fonds mismatch Arbeidsmarkt.
  • Veiligheid: De aanpak radicalisering en polarisering wordt voort gezet. De integrale aanpak ondermijning wordt doorgezet en geïntensiveerd. Er wordt gewerkt met een lokale persoonsgerichte aanpak. En in de Zambesidreef en omgeving loopt een integrale buurtaanpak. De leefbaarheid wordt versterkt door extra inzet van vier wijkboa’s en inzet ’s nachts. Er blijft extra jongerenwerk. En er is een preventieve aanpak tien tot en met veertien jaar ontwikkeld. We versterken de buurtparticipatie door onder andere samenwerking met buurtvaders, bondgenoten en andere vrijwilligers.
  • Wonen en woonomgeving: We streven naar een meer gemengde wijk waarbij de balans tussen dragende en vragende bewoners op orde is. Onder andere door het vaststellen van een stedelijke woonvisie waarbij de uitstroom uit de maatschappelijke opvang wordt verdeeld over de stad. Binnen de wijk sturen we op portiek en flatniveau op een passend (magic) mix van diverse huishoudens en daar waar mogelijk zetten we in op innovatieve en gemengde woonconcepten. Corporaties renoveren op duurzame wijze de komende jaren vele flats in de wijk en zullen het intensieve contact met bewoners ook benutten om uiteenlopende hulpvragen van bewoners op de juiste plekken te adresseren. Mitros is bij de Camera Obscuradreef en omgeving energieneutraal aan het renoveren, nul-op-de-meter genoemd. Portaal renoveert de flats aan de THEMA-dreven. En heeft de Springlevende wijk op de Ibisdreef ingezet om de leefbaarheid en de komende renovatie van de flat goed voor te bereiden met de bewoners samen.

Aanvullend op de renovaties zal op diverse plekken de openbare ruimte worden aangepakt. Deze locaties zijn onder meer gebied rondom Camera Obscuradreef en de ACA dreven. Hierbij proberen we zo veel mogelijk werk met werk te maken. Voor het beheer van groen en schoonhouden van openbare ruimte gaan we onderzoeken wat bewoners zelf kunnen in aanvulling op de vele initiatieven die er zijn in Overvecht.

  • Openbare ruimte en verkeer: Er komt een prijsvraag om de gewenste 30 km inrichting op de meest kosteneffectieve manier invulling te geven. Tevens start er een onderzoek naar het realiseren van een groen lint waardoor alle grotere groenvlakken in de wijk worden verbonden, vergelijkbaar met het Lint in het Máximapark.
  • Armoede: In Overvecht wordt nauw samengewerkt met de stedelijke armoede coalitie. Hieruit is een denktank ervaringsdeskundigen uit Overvecht ontstaan. In 2019 wordt met de betrokken organisaties onderzocht hoe de armoede in Overvecht nog sneller kan worden aangepakt. Waarbij we ook onderzoeken of bepaalde doelgroepen zoals jongeren en 1 ouder gezinnen meer aandacht nodig hebben. Hierbij stimuleren wij maatschappelijke initiatieven die bijdrage leveren aan armoede beleid zoals de Initiatieven coalitie. En willen we de voedselbank meer zekerheid geven over het gebruik van de locatie.

Highlights lopende projecten

  • Overvecht Noord Aardgasvrij : Komend jaar onderzoeken we de haalbaarheid en betaalbaarheid van het aardgas vrij maken van woningen. We betrekken bewoners bij de modelwoning en geven concrete informatie over de mogelijkheden voor isolatie en gebruik van andere technieken.Ook werken we verder aan de mogelijkheden voor passende financiering. Daarnaast komen we met een aanpak samen met scholen op het vlak van techniek, UWV en uitvoerende partijen om het werk wat deze energie transitie met zich meebrengt zoveel mogelijk te laten landen in de wijk.
  • Noordelijke Rondweg Utrecht : We zetten in op een betere doorstroming van het verkeer. We zoeken naar budget om drie verkeerspleinen te verdiepen. Zie https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/verkeersprojecten/noordelijke-randweg-utrecht/
  • NPD strook: Er komen drie woongebouwen met 223 appartementen voor starters en senioren én een woontoren voor 629 studenten, waarvan het overgrote deel bestaat uit zelfstandige appartementen. In de plinten komen ruimtes voor voorzieningen en bedrijvigheid. We kijken bij dit project expliciet naar social return die ten goede komt aan de bewoners van de wijk in de vorm van stages en werkgelegenheid. Na de oplevering van de nieuwbouw wordt de openbare ruimte verbeterd, zowel het parkeren als de verkeersafwikkeling in en vanuit/naar het gebied, zie voor meer info
  • Plan Einstein: Samen met de buurt en de eigenaar onderzoeken we de mogelijkheden voor de invulling van tijdelijke functies om leegstand te voorkomen.
  • Het Nieuwe Zandpad : De gemeente zet in op het realiseren van het Nieuwe Zandpad en het inrichten van een beheergroep met bewoners en professionals om een goede werk en leefsituatie in de omgeving te garanderen. De procedure met de geselecteerde ontwikkelaar is nog in volle gang.