Leidsche Rijn Centrum, Leeuwesteyn, Hoge Weide, Grauwaart, Het Zand, Parkwijk, Langerak, Terwijde, Rijnvliet, Groenewoud, De Wetering en Papendorp.
Leidsche Rijn heeft bijna 37.000 inwoners en groeit komende jaren uit tot de grootste wijk van Utrecht met ruim 57.000 inwoners in 2030. Een derde van de bewoners is jonger dan achttien jaar. 40% van de bewoners heeft een migratieachtergrond. De snelle groei in het verleden en in de directe toekomst levert een bijzondere bewonerssamenstelling op. Bijna iedereen boven de 20 jaar is niet in de wijk geboren of opgegroeid. Zij komen uit andere wijken van Utrecht, uit de regio en ook uit andere delen van de wereld. In de gemêleerde buurten zijn soms grote verschillen in leefstijl. Er kan niet teruggevallen worden op bestaande sociale structuren, waardoor het ontstaan van betekenisvolle contacten (nog) niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend is.
Vanwege de groei, de samenstelling van inwoners en de zich nog vormende wijk is nog niet volledig in te schatten welke effecten van de groei te verwachten zijn en wat dit betekent voor de benodigde inzet in en voor de wijk.
Hoe zijn de wijkopgaven ontstaan?
De wens was om gezamenlijk – bewoners, ondernemers, professionals die werken aan de wijk en de gemeente – de wijkopgave te verzamelen, te prioriteren en uit te voeren. Een Kerngroep - bestaande uit actieve bewoners, medewerkers van de gemeente, de wijkraad Leidsche Rijn en professionals uit de wijk – hebben gezamenlijk het proces van het opstellen van de wijkopgaven begeleid en uitgevoerd.
De wijkopgaven voor de komende jaren zijn gebundeld in de volgende thema’s:
- Groet en Ontmoet
- Jongeren in Leidsche Rijn
- Gezond en In Beweging
- Vervoer in en naar de wijk
- Werk en Geld
- Duurzaamheid en Klimaat
- Schoon en Groen.
Deze opgaven zijn dynamisch en stellen we jaarlijks bij op basis van actuele ontwikkelingen in de wijk. Het samenwerkingsplatform www.leidscherijnmakenwesamen.nlvermeldt de diverse wijkopgaven en welke partijen werken aan de vele projecten. Op het platform staan de ideeën en projecten die bewoners, ondernemers, organisaties en de gemeente hebben aangedragen. Dit platform wordt het komende jaar verder ontwikkeld. Aan deze wijkopgaven werken dagelijks vele mensen die wonen in en/of werken voor deze wijk. Soms heel zichtbaar, soms onzichtbaar, zoals bijvoorbeeld bewoners die hun straten schoon houden en buurttuinen onderhouden of activiteiten organiseren met en voor elkaar.
De gemeente focust in 2019 haar bijdrage op drie thema’s
1. Jongeren in Leidsche Rijn
Het aantal jongeren tussen de twaalf en 24 jaar stijgt fors. Zij hebben een andere behoefte aan vrijetijdsbesteding, scholing en werk dan kinderen of volwassenen. Belangrijk is een passend aanbod en goede mogelijkheden voor scholing, werk, sporten en ontmoeten op straat, in een club, buurtcentrum of horeca. Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern werken hierin proactief samen.
Dit vindt de wijk belangrijk in deze wijkopgave:
- Meer voorzieningen voor jongeren (sport- en beweegplekken, hangplekken met wifi).
- Jongerenvoorzieningen samen met jongeren realiseren (bijvoorbeeld cultuurhuis).
- Faciliteren ondernemers en organisaties die initiatieven ontplooien voor deze doelgroep (bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden, horeca, gamecenter, met extra aandacht jongeren 16 en 18 jaar).
- Gerichte aanpak jeugdoverlast en veiligheid.
- Minder wachtlijsten bij sportverenigingen.
Projecten die de gemeente gaat realiseren:
- Uitbreiding van het aanbod voor opleiding, zoals nieuwe brede school voor voortgezet onderwijs voor 1600 leerlingen aan het Berlijnplein (planning start bouw 2019).
- Meer plekken in openbare ruimte voor jeugd en jongeren . Meer aanbod voor spelen-, sport- en bewegen in ondermeer Park Groot Zandveld , Waterwinpark en Park Hoge Weide .
- Een jongerenhuiskamer (en buurtcentrum) in Hoge Weide (oplevering 2019 ).
- Een extra hockey kunstgrasveld bij sportpark Rijnvliet en afspraken met sportclubs over zondagactiviteiten.
- Meer ondersteuning en activeren van jongeren bij het vinden van werk, stageplekken en goede startkwalificatie, zoals de Beursvloer Leidsche Rijn waar ondernemers, organisaties en jongeren elkaar kunnen vinden.
- Stimuleren van vrijetijdsactiviteiten door, met en voor jongeren met onder andere KLUB19, Stichting JoU en de Hoge School Utrecht (Wijken, Maatschappelijke Ontwikkeling).
- Ondersteunen van activiteiten die andere partijen organiseren.
Uit de gesprekken in de wijk blijkt dat er nog meer nodig is zodat jongeren een plek hebben in de wijk. De gemeente kan hierin samenwerken met andere partijen.
2. Groet en Ontmoet
In een nieuwe wijk als Leidsche Rijn verloopt het krijgen van (betekenisvolle) sociale contacten niet altijd automatisch en vaak vooral in de eigen kring. Vanuit de gemeente dragen we bij aan het mogelijk maken van sociale contacten en ontmoeting, voor passende activiteiten, gezelligheid en support.
Dit vindt de wijk belangrijk in deze wijkopgave:
- Betere en/of meer contact met bewoners in je eigen buurt.
- Meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten.
- Meer integratie tussen groepen bewoners met verschillende achtergronden, leefstijlen en culturen.
- Verminderen van de eenzaamheid.
- Meer ontmoetingsplekken, horeca en uitgaansvoorzieningen.
Projecten die gemeente gaat realiseren:
- Jongerenhuiskamer en buurtcentrum in Hoge Weide, aan de Laurierweg. Oplevering 2019 (Maatschappelijke Ontwikkeling)
- Ondersteuning van Boerderij de Hoef en Natuurspeeltuin De Hoef in bewonerszelfbeheer. Start 2018, uitbouw 2019. (Maatschappelijke Ontwikkeling, Wijken)
- Versterking van de Wijkacademie Leidsche Rijn, waarbij bewoners elkaar ondersteunen in opvoedvragen. (Maatschappelijke Ontwikkeling)
- Voortzetting en verbreding Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn, waar bewoners elkaar ondersteunen met werk, inkomen, activiteiten en meedoen aan de maatschappij. (Maatschappelijke Ontwikkeling, Meedoen naar Vermogen)
- Ondersteuning vanuit Initiatievenfonds voor activiteiten voor en door bewoners op het gebied van ontmoeten, cultuur, sport, gezelligheid, uitwisseling en ervaringen delen. (Wijken)
- Versterken van de buurtfunctie van de multifunctionele accommodatie Het Zand als onderdeel van totale renovatie. Start begin 2019. (Maatschappelijke Ontwikkeling, Utrechtse Vastgoed Organisatie)
Uit de gesprekken met de wijk blijkt dat er nog veel behoefte is om ontmoeting te ondersteunen. Dit kan ook door derden worden geïnitieerd eventueel in samenwerking met of ondersteund door de gemeente.
3. Vervoer in en naar de wijk:
In Leidsche Rijn worden de komende jaren nog ruim 11.000 woningen gebouwd. Het aantal inwoners neemt nog met ruim 23.000 toe. Goede bereikbaarheid van de wijk te voet, met de fiets, openbaar vervoer en auto binnen de wijk en met andere wijken/steden is van belang. Er is aandacht nodig voor verkeersveiligheid, met extra aandacht rondom de scholen. Parkeren wordt een steeds prominenter vraagstuk.
Dit vindt de wijk belangrijk in deze wijkopgave:
- Goede bereikbaarheid te voet, fiets, openbaar vervoer en auto.
- Verbeteren van de verkeersveiligheid met extra aandacht rondom de scholen.
- Parkeermogelijkheden voor auto en fiets verbeteren.
- Privé vervoer voor senioren verbeteren.
- Slecht toegankelijke openbare ruimtes aanpassen.
- Stimuleren dat meer mensen op de fiets of lopend naar school gaan.
Projecten die gemeente gaat realiseren:
- Een proef met Mobility as a Service (MaaS). De app MaaS ondersteunt de gebruiker om het meest passende vervoer te kiezen op dat moment (Openbaar Vervoer, elektrische fiets, deelauto, huurauto). Begin 2019 (Ruimte, Mobiliteit)
- Verbeteren van het fietsparkeren rondom de multifunctionele accommodaties. Uitvoering 2019-2020 (Utrechtse Vastgoed Organisatie, Maatschappelijke Ontwikkeling).
- Het aanleggen van een Groene Golf voor verkeer op de Vleutensebaan (Ruimte, Mobiliteit)
- Snelheidsdisplays op diverse locaties om mensen te stimuleren zich aan de snelheidslimiet te houden.
- Adviezen geven aan Qbuzz en Provincie voor een betere dienstregeling en fijnmaziger netwerk van het busvervoer (Ruimte, Mobiliteit)
- Onderzoek naar verkeers- en parkeergedrag van bezoekers aan Leidsche Rijn Centrum. (Bouwopgave Leidsche Rijn en Mobiliteit).
Uit de gesprekken in de wijk blijkt dat er nog meer nodig is. De gemeente kan hierin samenwerken met andere partijen.