Begroting 2019

Buiten Wittevrouwen; Oudwijk, Sterrenwijk; Watervogelbuurt; Lodewijk Napoleonplantsoen; Rubenslaan e.o.; Schildersbuurt; Abstede; Wilhelminapark e.o.; De Uithof; Rijnsweerd; Galgenwaard en Maarschalkerweerd.

Welkom in wijk Oost

In de wijk Oost wonen ongeveer 33.000 inwoners, waaronder opvallend veel jonge mensen c.q. studenten. Maar liefst 40% van de inwoners van Oost is jonger dan 25 jaar, ruim een kwart daarvan is tussen achttien en 25 jaar oud. Andere bijzondere kenmerken van Oost zijn het opleidingsniveau van bewoners (87% hoogopgeleid), de hoge werkgelegenheid (162 banen beschikbaar per 100 inwoners), het lage aantal huishouders met bijstandsuitkering (2,2%) en de hoge WOZ-waarde van de woningen.

Samen maken we Oost
Onder de noemer ‘Samen maken we Oost’ hebben we met de wijkraad Oost in 2017 bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners bevraagd over het wonen, werken en recreëren in de wijk. Mensen zijn betrokken via onder andere een digitale enquête, straatinterviews en tijdens netwerkbijeenkomsten waaronder de Buurtenparade. Normaliter bevragen wij mensen op wijkniveau over het wonen, werken en recreëren. Om een goed beeld te krijgen van het leven in deze wijk, hebben we voor de wijkopgave ingezoomd op de dertien buurten van Oost.

Wijkopgave Oost: behouden van leefbare wijk
Over het algemeen geven mensen aan dat ze hier met veel plezier wonen. Als sterke punten van de wijk noemen mensen de dorpse sfeer, mooie karakteristieke woningen, het vele groen en de gunstige ligging ten opzichte van uitvalswegen en het centrum. Als zwakke punten worden genoemd: zwerfvuil/vuilnis op straat en mobiliteit, in het bijzonder verkeersveiligheid en auto- en fietsparkeren. Verschillen per buurt zitten vooral in de veiligheid(sbeleving) en aanwezigheid van voorzieningen als winkels en horeca. In veel woonbuurten in Oost maken mensen zich zorgen over de verdichting van de stad. De druk op de openbare ruimte is al groot en wordt met een toename van bewoners in Oost enkel groter. Meer mensen betekent nog drukkere parken, nog meer fietsen op het trottoir, meer vuilnis op straat, meer (auto)verkeer en meer (geluids)overlast. De grootste uitdaging voor Oost is om deze fijne woonwijk leefbaar te houden, ondanks de verdichting. Het doel van de wijkopgave is om met elkaar te werken aan het behouden van sterke punten van de dertien buurten van Oost en het verbeteren van zwakke punten. Zo zorgen we er samen voor dat Oost een fijne wijk blijft om te wonen, werken en verblijven. De Wijkopgave Oost is vertaald in speerpunten.

Speerpunten voor Oost
Voor de wijkopgave Oost hebben we ervoor gekozen om breed naar de wijk te kijken . Zodoende zijn we gekomen tot vijftien speerpunten, waaronder diverse projecten vallen. De speerpunten zijn:

  • Een verkeersveilige wijk
  • Een toegankelijke openbare ruimte
  • Voldoende fietsparkeerplekken
  • Verbinden groengebieden
  • Goede gebruikswaarde openbare ruimte
  • Verminderen van woning-, auto-inbraken en fietsendiefstal
  • Stimuleren buurtpreventie-initiatieven en bewonersparticipatie
  • Meer kennis over gezondheid jongeren en studenten
  • Een sterke sociale basis
  • Een goede samenwerking tussen maatschappelijke partners
  • Fijn leven en wonen in Sterrenwijk
  • Een goede balans tussen verstedelijking en een gezonde leefomgeving
  • Gevolgen van de groei van de stad breed opvangen, waarbij in Oost de focus ligt op de buurten Maarschalkerweerd en Rijnsweerd/Utrecht Science Park
  • Een goed ondernemersklimaat
  • Ruimte voor meer lichte (dag)horeca zonder de leefbaarheid aan te tasten


Uitgelicht
In 2018 en 2019 werken we met anderen aan diverse projecten die vallen onder de benoemde speerpunten. Opvallend is dat veel van de door bewoners gewenste acties al gemeentelijk projecten zijn terwijl bewoners dat niet weten. Dat vraagt om meer communiceren over gemeentelijke projecten en mensen goed betrekken bij het proces, zodat zij ook beter begrijpen waarom de realisatie van grote projecten veel tijd vraagt.
Hieronder enkele opgaven die bewoners belangrijk vinden, waarvoor we nog zoeken naar middelen.

  • Verbeteringen inrichting Oudwijkerdwarsstraat: Bij speerpunt ‘Een verkeersveilige wijk’ zijn diverse straten genoemd waarvan bewoners graag willen dat deze verkeersveiliger en aantrekkelijker wordt ingericht. Eén daarvan is de Oudwijkerdwarsstraat; een straat die in 2019 van gevel tot gevel wordt opengelegd voor het vervangen van het riool, verlichtingskabels en asfalt. Passend bij onze ambitie om ‘werk met werk’ te maken, is 2019 het moment om de Oudwijkerdwarsstraat na het grootschalig onderhoudswerk anders in te richten, afgestemd op wensen van bewoners.
  • Toegankelijkheid verbeteren; Solgu-route : Bij speerpunt ‘Een toegankelijke openbare ruimte’ staat als wensproject het toegankelijk maken de zogenoemde Solgu-route; een wandelroute vanaf De Hoogstraat Revalidatie aan de Rembrandtkade, via de Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat naar de binnenstad. Dit project past bij onze ambitie om knelpunten in de toegankelijkheid van de openbare ruimte te verhelpen. Een groot deel van deze route wordt aangepakt bij de geplande herinrichting van de Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat, dat is een goed moment om de gehele route voor alle gebruikers toegankelijk te maken maar het budget is nog niet toereikend .
  • Meer fietsparkeerplekken: Gezien de impact die het tekort aan stallingsmogelijkheden heeft op de leefbaarheid van Oost, is ‘voldoende fiets-parkeerplekken’ een speerpunt geworden. Het grote aantal studenten dat in Oost woont, draagt bij aan het grote aantal weesfietsen op straat. En ook neemt het probleem toe door de verdichting van de stad. We onderzoeken wat de beste manier is om het aantal fietsparkeerplekken te optimaliseren. Het aantal weesfietsenacties in Oost te verhogen van twee naar vier keer per jaar, net als in de binnenstad of meer gerichte weesfietsenacties te houden op plekken in de wijk waar de overlast groot is. Door het verwijderen van weesfietsen en fietswrakken komen er meer fietsparkeerplekken beschikbaar.

Fijn wonen en leven in Sterrenwijk
De afgelopen twee jaar was het in Sterrenwijk onrustig. Vooral rondom de woningtoewijzing is er veel onvrede onder bewoners maar ook over verrommeling, het gebruik van het buurthuis, inzet van sociaal makelaars, veranderingen in de speeltuin en het verdwijnen van het volkse karakter van de buurt. Aan de manier waarop woningen worden toegewezen kunnen we weinig veranderen. In de samenwerking tussen de verschillende partijen in Sterrenwijk zijn flinke stappen gezet. Door gesprekken met de buurt te voeren, is de verstandhouding tussen de gemeente, maatschappelijke partners en bewoners verbeterd. Er ontstaat langzaamaan begrip tussen de diverse groepen in Sterrenwijk onderling maar het is een broos evenwicht. We blijven aandacht geven aan de samenwerking met de verschillende partijen en gesprekken met de buurt om de vinger aan de pols te houden.