Begroting 2019

Vogelenbuurt, Lauwerecht, Staatsliedenbuurt, Tuinwijk, Tuindorp, Tuindorp-Oost, Voordorp, Huizingalaan e.o., Zeeheldenbuurt, Wittevrouwen.

Wijkopgave 2019 Noordoost.
We zijn in 2018 gestart met het ophalen van de vraag in de wijk voor ‘de wijkopgave Noordoost’. We hebben een analyse gemaakt van onze onderzoeksgegevens zoals de jaarlijkse inwonersenquête, de volksgezondheidspeiling en WistUdata. Alle informatie en meningen die de gemeente, de Wijkraad Noordoost en partners in de wijk hebben opgehaald bij diverse bijeenkomsten betrekken we hierbij. De bronnen bevatten waardevolle informatie over wonen, werken en leven in de wijk en haar buurten. De insteek is om dat buurtgericht te doen. Hoe ervaren bewoners hun buurt en wat zien zij als kansen en mogelijkheden
De combinatie van ‘opgehaalde signalen’ en deskundige kijk van professionals leidt tot het beeld van de wijk Noordoost en naar speerpunten voor Noordoost. Deze speerpunten vormen de basis voor de wijkopgave Noordoost. De wijkopgaven zijn de opvolger van het wijkactieprogramma 2018. We zetten in op het behoud en verbeteren van de balans tussen levendigheid en leefbaarheid. Bewoners van Noordoost zijn bijzonder positief over hun eigen buurt in vergelijking met het stadsgemiddelde en die tevredenheid willen we graag behouden. De betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving is groot. Velen zijn bereid zelf de handen uit de mouwen te steken zowel om de kwaliteit van de woonomgeving te behouden alsook de zorg voor elkaar. Voorbeelden zien we wanneer binnentuinen en rotondes worden onderhouden tot en met de zorg voor elkaar bijvoorbeeld bij Wederzijds, de buurtcoöperatie van Noordoost. Ieder biedt wat hij of zij graag en gemakkelijk met een ander kan delen. Daarvoor in ruil kan iedereen een beroep doen op andere leden voor een dienst, een klus, voor ontspanning of gezelligheid.

Verkeer en fietsen
Verkeer en fietsen vormen samen met het beheer van de openbare ruimte de top 3 van de buurtproblemen in Noordoost. Veel bewoners maken zich zorgen over de verkeersintensiteit, de slechte luchtkwaliteit langs belangrijke doorgaande routes, het gedrag van de verkeersdeelnemers en de overlast van geparkeerde fietsen en auto’s.
We willen gezamenlijk inzetten op:

  • Verhogen verkeersveiligheid
  • Meer ruimte voor fiets parkeren
  • Doorpakken op uitkomsten Verkenning As Votulast. De As Votulast is de verbinding tussen de wijken Noordwest en Noordoost via de Adelaarstraat, Willem van Noortstraat, Antonius Mattheuslaan en Pieter Nieuwlandstraat
  • Verkenning haalbaarheid fietsroute Talmalaan. Bewoners en professionals geven aan dat het noodzakelijk is om het fietsverkeer rondom de Talmalaan beter te regelen.

We investeren in behoud kwaliteit openbare ruimte en duurzaamheid
Bewoners uit alle delen van Noordoost hechten groot belang aan groenvoorzieningen en aan het onderhoud van de openbare ruimte. In de oude buurten grenzend aan de binnenstad is weinig openbare ruimte en groen. Geveltuinen en plantenbakken -in zelfbeheer onderhouden- compenseren het tekort aan groenvoorzieningen hier enigszins. Bij herontwikkelingen in het gebied Lauwerecht-Noord is de doelstelling om de kwaliteit van het groen en de openbare ruimte te verbeteren. Het nieuwe Inzamelen wordt verder uitgerold in Noordoost. In Tuinwijk, Vogelenbuurt en Wittevrouwen starten we met Dynamisch Inzamelen. Met Dynamisch Inzamelen voorkomen we volle containers doordat we ze op tijd kunnen legen.. Noordoost is één van de wijken die meedoet aan de proef van nascheiding. Nascheiding zorgt ervoor dat de grondstoffen plastic, blik en pak (drankenkartons) door de afvalverwerker alsnog uit het restafval worden gehaald. De aanpak van de wateroverlast in de Zeeheldenbuurt zal in 2019 ook stappen maken. De gemeente legt een extra hemelwaterriool aan en we verwachten van bewoners dat zij in hun tuin ook maatregelen nemen die bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. Op het gebied van milieu en duurzaamheid zijn in Noordoost de nodige initiatieven van start gegaan. Het is goed om dat meer zichtbaar te maken, zodat dat andere buurten in kan inspireren.  

De balans tussen levendigheid en leefbaarheid. 
De stad groeit en die druk merken we ook in Noordoost. We krijgen signalen dat de woonfunctie daardoor onder druk komt te staan, terwijl ‘wonen’ juist als een van de kernkwaliteiten van de Noordoost benoemd wordt. Komende tien jaar komen er volgens de prognoses zo’n 4200 bewoners in Noordoost bij. De druk zal dus verder toenemen. Het is de uitdaging om dan de juiste balans te vinden tussen woonkwaliteit, kwaliteit voor bezoekers en ruimte voor bedrijvigheid, en evenementen. De druk op het gebruik van de openbare ruimte in parken, op pleinen en op het water is nu al groot. Dat zien we in de parken Voorveldse polder en het Griftpark, maar ook op het water (bootverhuur bij Hooghiemstraplein).

Wonen, welzijn en zorg heeft onze aandacht
De bevolkingsopbouw laat zien dat er in Noordoost veel ouderen wonen en dat het aandeel van deze leeftijdsgroep in de toekomst verder stijgt.
Door middel van een sociale wijktafel stellen we met partners prioriteiten voor deze leeftijdsgroep op onderwerpen als:

  • Aanpak Beter Thuis om kwetsbaren en ouderen te ondersteunen.
  • Bevorderen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
  • Hulp bij vervoer over kleine afstanden voor ouderen.
  • Opvallende punten uit de volksgezondheidmonitor Noordoost waarbij alcohol- en middelengebruik, co-ouderschap en eenzaamheid hogere cijfers aangeven ten opzichte van de rest van de stad.
  • Bekendheid vergroten van buurtteams en sociaal makelaars.